Publicerat 2 september 2016 i kategorin Artiklar

Sänkt företrädaransvar för likvidator

Enligt Högsta förvaltningsdomstolen kan även en likvidator påföras ett företrädaransvar om han inte sköter sitt uppdrag. Betalningsansvaret sänktes dock från 716 miljoner till två miljoner kronor.

I det aktuella målet hade en person utsetts till frivillig likvidator av bolagsstämman i två bolag. När de aktuella skatterna som uppgick till 716 miljoner kronor förföll till betalning var personen fortfarande likvidator. I egenskap av likvidator var personen bolagens legale företrädare med de skyldigheter som styrelsen i ett bolag utan vd normalt har. Skatteverket ansökte därför om företrädaransvar för likvidatorn avseende de förfallna skatteskulderna. En ansökan som förvaltningsrätten biföll.

Företrädaransvar

Enligt Skatteförfarandelagen kan en företrädare för ett aktiebolag eller annan juridisk person, tillsammans med bolaget, bli personligt betalningsansvarig för bolagets obetalda skatter och avgifter. För det krävs att han agerat grovt oaktsamt. Finns det särskilda skäl kan han dock bli befriad från betalningsansvar.

För att undvika ansvar måste företrädaren få till stånd en samlad avveckling av bolagets skulder genom en konkursansökan, betalningsinställelse med syfte att inleda ackordsförhandling eller en ansökan om företagsrekonstruktion. Det måste han se till att göra senast på förfallodagen.

Syftet med reglerna om företrädaransvar är att sätta gränser för hur länge en förlustbringande verksamhet ska få fortsätta. Reglerna avser även att skydda befintliga och tillkommande fordringsägare.

Högsta förvaltningsdomstolen

Högsta förvaltningsdomstolen, HFD, konstaterade att de aktuella bolagen inte ägde några nämnvärda tillgångar när de trädde i likvidation. Det borde därför redan när likvidationsförfarandet inleddes ha stått klart för likvidatorn att bolagen inte skulle kunna betala skatteskulderna på förfallodagen. Att då inte omgående utan först efter två månader respektive ett år försätta bolagen i konkurs innebar enligt HFD att likvidatorn hade agerat grovt oaktsamt.

När det gällde vilket belopp likvidatorn skulle göras ansvarig för framhöll HFD att likvidatorn inte tillhörde den personkrets som reglerna om företrädaransvar avser att träffa. Han har inte haft något ägarintresse i bolagen. Någon verksamhet hade inte bedrivits i bolagen under den tid likvidationen pågick och statens fordran växte inte heller.

Enligt HFD skulle lagens syfte i detta fall uppnås i lika hög grad även om beloppet sattes ned. Men mot bakgrund av att likvidatorn ansågs ha varit grovt oaktsam var det enligt HFD inte rimligt att göra nedsättning med så stort belopp att hela betalningsskyldigheten föll bort. Vid en samlad bedömning fann HFD att betalningsskyldigheten skulle sättas ned från 716 miljoner till två miljoner kr.
Dom 2016-06-02, mål nummer 2680-15

Företagsaktuellt nr 5 2016

Publicerat 15 november 2023

Undvik kvarskatt nästa år

Kvarskatt och höjda kostnadsräntor har under hösten fått stor uppmärksamhet. Många pensionärer har fått kvarskatt, bland annat 57:orna som har hamnat i kläm avseende skattereglerna. Den höjda kostnadsräntan på skattekontot innebär att det kan bli en dyr historia att inte betala kvarskatten i tid. Även tillfälligt anstånd som företagen fick under pandemin ska betalas eller …

Läs mer

Publicerat 15 november 2023

Semesterledighet vid hel sjukskrivning – är det möjligt?

Det korta svaret är nej. Man kan inte ha två ledighetsorsaker samtidigt. Dessutom är grundsyftet med semesterledighet att man som anställd ska vara ledig för vila och rekreation. Något som troligen är svårt att uppnå om man samtidigt är sjukskriven. Syftet är inte heller att kunna förstärka sin ekonomiska situation.Försäkringskassan har visserligen inga invändningar mot …

Läs mer

Publicerat 15 november 2023

Höjt försörjningskrav för arbetskraftsinvandrare

Regeringen höjer försörjningskravet för arbetstillstånd som ett steg mot mer rättvisa arbetsvillkor.Försörjningskravet, som innebär att inkomsten måste täcka både boendekostnader och levnadskostnader för den sökande och deras familjemedlemmar, fungerar som en indikation på ekonomisk stabilitet. Från och med den 1 november gäller dock ett nytt, höjt försörjningskrav för …

Läs mer

Publicerat 15 november 2023

Julgåvor – vad gäller i år?

Inga nya beloppsgränser för julklappar till de anställda – utan det är fortfarande högst 500 kronor som gäller för att gåvan ska vara skattefri för de anställda. Visst finns det förutsättningar som ska vara uppfyllda för att den ska vara skattefri? Ja, det stämmer. Detta gäller för julgåvor till kunder.Beskattning av gåvan hos den anställde Utgångspunkten är att alla …

Läs mer

Publicerat 18 oktober 2023

Fick du slutskattebeskedet i augusti?

Då är snart dags att betala kvarskatten – senast den 13 november ska den vara betald. För att få en mer korrekt debiterad preliminärskatt framöver kan man behöva en preliminär inkomstdeklaration för detta inkomstår och undvik på det sättet kvarskatten till nästa år. Slutskattebesked i augusti Den som fick sitt slutskattebesked för inkomståret 2022 i augusti ska betala …

Läs mer

Publicerat 17 oktober 2023

Höjt prisbasbelopp – så påverkas du!

Nu har regeringen beslutat om prisbasbeloppet och det förhöjda prisbasbeloppet för 2024. Men vilken betydelse har prisbasbeloppet och det förhöjda prisbasbeloppet? Regeringen har även valt att inte höja skiktgränsen för statliginkomstskatt för 2024. Vad innebär det?Beloppsnivåer för 2024 Prisbasbeloppet används vid beräkning av exempelvis intäkter, förmåner och avgifter och …

Läs mer

Publicerat 17 oktober 2023

Höstaktuellt om semester

Har man kalenderår som semesterår kan det vara bra att nu gå igenom kvarvarande semesterdagar och planera för när sådana dagar som inte får sparas ska tas ut.Som anställd och arbetsgivare är man skyldig att se till att minst 20 semesterdagar tas ut i ledighet under semesteråret. Semesteråret kan löpa under olika perioder. Om företaget följer semesterlagens regler är det från 1 …

Läs mer

Publicerat 17 oktober 2023

Räkenskapsår behöver inte alltid betyda kalenderår

Under sommaren lämnade aktiebolag med kalenderår som räkenskapsår, in årsredovisningen till Bolagsverket och inkomstdeklarationen till Skatteverket. Att räkenskapsåret motsvarar kalenderåret är det vanliga. Men är det verkligen det bästa för ditt företag att ha kalenderår och behöver det verkligen vara så? Kan det finnas andra räkenskapsår som skulle vara bättre för …

Läs mer

Publicerat 13 september 2023

Fick du slutskattebeskedet i juni…

…och fick kvarskatt? Då är snart dags att betala kvarskatten – senast den 12 september ska den vara betald. Tidigare datum för slutskatten innebär också att kvarskatten ska betalas tidigare. För att få en mer korrekt debiterad preliminärskatt framöver kan man behöva en preliminär inkomstdeklaration för detta inkomstår och undvik på det sättet kvarskatten till nästa …

Läs mer

Publicerat 13 september 2023

Höjd ränta på skattekontot- igen

För andra gången under 2023 höjs både kostnadsräntan och intäktsräntan på skattekontot. De nya räntorna gäller från och med den 1 augusti 2023. Den höjda räntan påverkar bland annat företag som har tillfälligt anstånd med betalning av skatter och avgifter. Räntorna på skattekontot är samma för företagare och privatpersoner.Vi har varit vana med låga kostnadsräntor, men …

Läs mer

Gå till startsidan