Publicerat 17 juni 2016 i kategorin Artiklar

Se upp med vinstuppskov vid skilsmässa

Den som övertar en bostad vid bodelning i samband med skilsmässa tar även över ett vinstuppskov som är knutet till bostaden. Enligt kammarrätten gäller det även om något sådant uppskov inte fanns vid bodelningstidpunkten.

Vid försäljning av en villa eller bostadsrätt kan man under vissa förutsättningar få uppskov med beskattning av kapitalvinsten. En av förutsättningarna är att säljaren inom viss tid köper en ersättningsbostad. Senast när ersättningsbostaden säljs ska uppskovsbeloppet återföras till beskattning.

Överlåts ersättningsbostaden genom bodelning på grund av skilsmässa eller att samboförhållandet upphör ska uppskovsbeloppet inte återföras till beskattning. Den som i ett sådant fall övertar ersättningsbostaden tar även över överlåtarens uppskovsbelopp och måste därför, senast när ersättningsbostaden säljs, återföra inte bara sitt eget uppskovsbelopp utan även det övertagna uppskovsbeloppet till beskattning.

Bodelning av bostad

Makarna Lotta och Jim ägde tillsammans en bostadsrätt som de sålde med vinst under 2009. De köpte tillsammans en fastighet som ersättningsbostad. Kort efter att båda makarna flyttat in och blivit folkbokförda på den nya fastigheten skildes de. Lotta övertog makens andel i ersättningsbostaden genom bodelning.

När bodelningen genomfördes hade ingen av makarna ännu ansökt om något vinstuppskov. I de inkomstdeklarationer de lämnade under 2010 redovisade båda försäljningen av bostadsrätten i sina respektive inkomstdeklarationer. Båda ansökte också om och beviljades uppskov med vinsten med den nya villan som ersättningsbostad.

2013 fick Lotta besked från Skatteverket om att man med anledningen av bodelningen hade överfört Jims uppskov om 735 900 kr som var knutet till villan. Lotta beskattades även för den uppskovsränta som Jim tidigare blivit påförd.

Lotta överklagade Skatteverkets beslut.

Kammarrätten i Stockholm

Vid genomgång av Jims redovisnings av den aktuella bostadsrättsförsäljningen konstaterade kammarrätten att han bland annat hade återfört ett tidigare medgivet uppskovsbelopp om 247 500 kr och att han inte hade yrkat något avdrag för sin andel av reparations- och underhållskostnader avseende den sålda bostadsrätten.

Enligt kammarrätten får bestämmelserna i inkomstskattelagen tolkas så att Lotta övertar det uppskovsbelopp som fastställts för Jim även om beloppet inte var fastställt vid bodelningstillfället. Det finns inte heller någon möjlighet att bortse från det återförda uppskovsbeloppet från hans tidigare bostadsbyte eller beakta eventuella kostnader för reparation och underhåll som Jim inte yrkat avdrag för. Kammarrätten avslog därför Lottas överklagande.

Dom 2016-05-06, mål nummer 8985-8989-15

Företagsaktuellt nr 4 2016

Publicerat 18 april 2024

Så kan du jämna ut företagets resultat med skattemässiga dispositioner

När en enskild näringsidkare vill jämna ut det skattemässiga resultatet finns det tre olika skattemässiga dispositioner att använda sig av: avsättning till periodiseringsfond respektive expansionsfond samt räntefördelning. Vi går igenom de olika alternativen, vad de innebär och vad ska man ska tänka på. Göra en avsättning till periodiseringsfond Periodiseringsfonden är ett …

Läs mer

Publicerat 18 april 2024

Omfördela skattereduktioner i inkomstdeklarationen

En skattereduktion minskar den skatt som en fysisk person ska betala. Det innebär att man behöver betala tillräckligt med skatt för att kunna tillgodoräkna sig en skattereduktion. Vissa skattereduktioner kan omfördelas i deklarationen för inkomståret 2023. 14 olika skattereduktioner   Det finns 14 olika skattereduktioner som en fysisk person kan få. För att kunna …

Läs mer

Publicerat 18 april 2024

Jens Nylander: ”Noggrannare leverantörskontroller kan förhindra ekonomisk brottslighet”

De kriminella blir allt mer raffinerade och allt fler företagare vittnar om att de utsätts för bedrägerier. I denna verklighet blir det allt viktigare för företagare att inte bara känna sin kund, utan att också ha koll på sina leverantörer. Tech-entreprenören Jens Nylander berättar hur noggrannare kontroller både kan spara tid och pengar, samt förhindra ekonomisk brottslighet. …

Läs mer

Publicerat 18 april 2024

Vad kommer Skatteverket att kontrollera i år?

Nyligen öppnades möjligheten att deklarera digitalt (19 mars) och Skatteverket har också informerat vad myndigheten kommer att granska i år när det gäller privatpersoners deklarationer. I den här artikeln berättar vi vilka uppgifter som Skatteverket ska granska särskilt noggrant. Kontroller Alla deklarationer granskas maskinellt. Sedan gör Skatteverket manuella kontroller. Då …

Läs mer

Publicerat 18 april 2024

Så kan företagaren motverka penningtvätt

Penningtvätt är ett globalt problem som bland annat innebär att företag används för att tvätta illegalt intjänade pengar. Victoria Müller, kvalitetsrådgivare på branschorganisationen Srf konsulterna, berättar hur företagaren tillsammans med sin redovisningskonsult kan motverka att företaget utnyttjas i kriminella syften. I en tid då organiserad brottslighet ökar och genomsyrar …

Läs mer

Publicerat 14 mars 2024

Nya bud för samfälligheter som inte är skattskyldiga för moms

I februari meddelade Högsta förvaltningsdomstolen att samfällighetsföreningar inte ska ta ut moms på bidrag som föreningen tar ut från sina medlemmar. Avgörandet överensstämmer inte med ett ställningstagande som Skatteverket meddelade för två år sedan och som gjorde att många samfällighetsföreningar registrerade sig för moms. Nu har Skatteverket kommit ut med information hur …

Läs mer

Publicerat 13 mars 2024

Deklarationstidpunkter för aktiebolag under 2024

Dags att fokusera på när aktiebolag ska lämna in inkomstdeklarationen och betala kvarskatt 2024. Inlämning av deklarationen  För aktiebolag kan inlämningstidpunkten för inkomstdeklarationen vara lite mer komplicerad än för privatpersoner. Aktiebolag kan lämna in inkomstdeklarationen vid fyra tillfällen under året. Vilken tidpunkt som aktiebolaget ska lämna in sin …

Läs mer

Publicerat 13 mars 2024

Vd och grundare Malin Bergman: ”Tro på din idé”

Kvinnors företagande är viktigt för att främja företagsamhet och konkurrenskraft i Sverige. Trots det är det fortfarande färre kvinnor än män som driver företag. Varför är det så och hur är det att vara kvinna och driva företag i Sverige idag. Vi har pratat med Malin Bergman, vd och grundare av redovisningsbyrån ELT Ekonomikonsult AB. Här delar hon med sig av insikter kring …

Läs mer

Publicerat 13 mars 2024

K10 eller K12 – vilken blankett ska man använda?

K10 och K12 är två blanketter som är starkt förknippade med deklarationen för ägare till fåmansföretag. Men när ska man använda vilken blankett när man har sålt en andel eller fått utdelning? Andelar i ett fåmansföretag  Den som har fått utdelning från andelar i ett onoterat bolag eller har sålt andelar behöver redovisa detta på blankett K10 kvalificerade andelar …

Läs mer

Publicerat 13 mars 2024

Kontrollera uppgifterna i din deklaration

Snart är deklarationsracet i gång för privatpersoner. Inkomstdeklarationen ska vara inlämnad senast den 2 maj. I den här artikeln tar vi upp vikten av att kontrollera sina uppgifter och deklarera i tid. Eller borde man kontrollera uppgifterna tidigare och löpande under året? Kontrolluppgifter Sedan 1 januari 2019 lämnar alla arbetsgivare in uppgifter om lön och avdragen skatt för …

Läs mer

Gå till startsidan