Publicerat 18 juni 2015 i kategorin Artiklar

Inget avdrag för kundevent

Ett företags utgifter för kundevent som riktats mot befintliga kunder, samarbetspartners och tilltänkta kunder ansåg kammarrätten vara representation som inte var avdragsgill.

H AB bedriver kapitalförvaltning för kunders räkning. För att behålla gamla och förvärva nya kunder hade företaget bjudit in olika kundgrupper till event av kulturell karaktär där företaget även bjöd på viss förtäring.

Marknadsföring eller representation

Om ett företags utgifter för kundevent kan räknas som marknadsföring är hela beloppet fullt avdragsgillt. Det kräver i regel att aktiviteten riktar sig mot en obestämd krets av personer som kan anses vara potentiella kunder.

När eventet inte är marknadsföring kan en del av de totala utgifterna få dras av enligt reglerna för representation, om lagens krav för detta är uppfyllda. Det kan vara fallet när aktiviteten riktar sig mot en bestämd krets personer. Avdrag får då endast göras för skäliga utgifter som har ett omedelbart samband med näringsverksamheten på sådant sätt att det uteslutande är fråga om att inleda eller upprätthålla affärsförbindelser eller om utgifterna avser jubileum eller personalvård.

Förvaltningsrätten

Förvaltningsrätten påpekade att avgörande för avdragsrätten för en utgift är utgiftens samband med företagets förvärvande och bibehållande av inkomster. Representation och marknadsföring för att främja ett företags försäljning uppfyller detta krav på samband.

Genom knytande av kontakter med tilltänkta kunder och stärkande av banden med gamla kunder ansåg förvaltningsrätten att eventen i de aktuella målen hade främjat företagets försäljning.

Det huvudsakliga syftet med eventen var därför avgörande för om avdragsrätten skulle bedömas enligt reglerna för marknadsföring eller representation.

Av utredningen framgick att det var vid den förtäring som det bjudits på och i samband med anmälan som kontakter hade knutits med nya kunder. Eventen hade präglats av gästfrihet mot deltagarna med syfte att bereda deltagarna trivsel och nöje. Det huvudsakliga syftet var därför representation, ansåg förvaltningsrätten. Därmed uppkom frågan om representationen hade sådant omedelbart samband med den bedrivna verksamheten att avdrag kunde medges.

Enligt förvaltningsrätten hade representationen inte något omedelbart samband med företagets näringsverksamhet. I samband med eventen hade det inte förts några affärsförhandlingar med kunder eller tilltänkta kunder även om kontakter knutits. Den omständigheten att representationen bidragit till såväl nya kunder som att gamla kunder hade kunnat behållas föranledde enligt förvaltningsrätten inte någon annan bedömning. Företagets representation vid kundeventen medförde därför ingen rätt till avdrag.

Kammarrätten i Stockholm instämde i förvaltningsrättens bedömning.

Dom 2015-05-08. Mål nr 8991, 8992-14

Företagsaktuellt nr 4 2015

Publicerat 15 november 2023

Undvik kvarskatt nästa år

Kvarskatt och höjda kostnadsräntor har under hösten fått stor uppmärksamhet. Många pensionärer har fått kvarskatt, bland annat 57:orna som har hamnat i kläm avseende skattereglerna. Den höjda kostnadsräntan på skattekontot innebär att det kan bli en dyr historia att inte betala kvarskatten i tid. Även tillfälligt anstånd som företagen fick under pandemin ska betalas eller …

Läs mer

Publicerat 15 november 2023

Semesterledighet vid hel sjukskrivning – är det möjligt?

Det korta svaret är nej. Man kan inte ha två ledighetsorsaker samtidigt. Dessutom är grundsyftet med semesterledighet att man som anställd ska vara ledig för vila och rekreation. Något som troligen är svårt att uppnå om man samtidigt är sjukskriven. Syftet är inte heller att kunna förstärka sin ekonomiska situation.Försäkringskassan har visserligen inga invändningar mot …

Läs mer

Publicerat 15 november 2023

Höjt försörjningskrav för arbetskraftsinvandrare

Regeringen höjer försörjningskravet för arbetstillstånd som ett steg mot mer rättvisa arbetsvillkor.Försörjningskravet, som innebär att inkomsten måste täcka både boendekostnader och levnadskostnader för den sökande och deras familjemedlemmar, fungerar som en indikation på ekonomisk stabilitet. Från och med den 1 november gäller dock ett nytt, höjt försörjningskrav för …

Läs mer

Publicerat 15 november 2023

Julgåvor – vad gäller i år?

Inga nya beloppsgränser för julklappar till de anställda – utan det är fortfarande högst 500 kronor som gäller för att gåvan ska vara skattefri för de anställda. Visst finns det förutsättningar som ska vara uppfyllda för att den ska vara skattefri? Ja, det stämmer. Detta gäller för julgåvor till kunder.Beskattning av gåvan hos den anställde Utgångspunkten är att alla …

Läs mer

Publicerat 18 oktober 2023

Fick du slutskattebeskedet i augusti?

Då är snart dags att betala kvarskatten – senast den 13 november ska den vara betald. För att få en mer korrekt debiterad preliminärskatt framöver kan man behöva en preliminär inkomstdeklaration för detta inkomstår och undvik på det sättet kvarskatten till nästa år. Slutskattebesked i augusti Den som fick sitt slutskattebesked för inkomståret 2022 i augusti ska betala …

Läs mer

Publicerat 17 oktober 2023

Höstaktuellt om semester

Har man kalenderår som semesterår kan det vara bra att nu gå igenom kvarvarande semesterdagar och planera för när sådana dagar som inte får sparas ska tas ut.Som anställd och arbetsgivare är man skyldig att se till att minst 20 semesterdagar tas ut i ledighet under semesteråret. Semesteråret kan löpa under olika perioder. Om företaget följer semesterlagens regler är det från 1 …

Läs mer

Publicerat 17 oktober 2023

Höjt prisbasbelopp – så påverkas du!

Nu har regeringen beslutat om prisbasbeloppet och det förhöjda prisbasbeloppet för 2024. Men vilken betydelse har prisbasbeloppet och det förhöjda prisbasbeloppet? Regeringen har även valt att inte höja skiktgränsen för statliginkomstskatt för 2024. Vad innebär det?Beloppsnivåer för 2024 Prisbasbeloppet används vid beräkning av exempelvis intäkter, förmåner och avgifter och …

Läs mer

Publicerat 17 oktober 2023

Räkenskapsår behöver inte alltid betyda kalenderår

Under sommaren lämnade aktiebolag med kalenderår som räkenskapsår, in årsredovisningen till Bolagsverket och inkomstdeklarationen till Skatteverket. Att räkenskapsåret motsvarar kalenderåret är det vanliga. Men är det verkligen det bästa för ditt företag att ha kalenderår och behöver det verkligen vara så? Kan det finnas andra räkenskapsår som skulle vara bättre för …

Läs mer

Publicerat 13 september 2023

Fick du slutskattebeskedet i juni…

…och fick kvarskatt? Då är snart dags att betala kvarskatten – senast den 12 september ska den vara betald. Tidigare datum för slutskatten innebär också att kvarskatten ska betalas tidigare. För att få en mer korrekt debiterad preliminärskatt framöver kan man behöva en preliminär inkomstdeklaration för detta inkomstår och undvik på det sättet kvarskatten till nästa …

Läs mer

Publicerat 13 september 2023

Höjd ränta på skattekontot- igen

För andra gången under 2023 höjs både kostnadsräntan och intäktsräntan på skattekontot. De nya räntorna gäller från och med den 1 augusti 2023. Den höjda räntan påverkar bland annat företag som har tillfälligt anstånd med betalning av skatter och avgifter. Räntorna på skattekontot är samma för företagare och privatpersoner.Vi har varit vana med låga kostnadsräntor, men …

Läs mer

Gå till startsidan