Hem » Nyheter » Lön till barn
Publicerat 28 april 2017 i kategorin Nyttiga tips
Lön till barn
Sommarlovet närmar sig. Att låta barnen arbeta några veckor i ditt företag under sommaren kan vara en bra lösning både för företaget och för dina barn.
Skattemässigt kan barn delas in i två grupper. De som fyllt 16 år och de som inte gjort det. Att betala ut lön till eget barn som inte fyllt 16 år ger inga skattefördelar. Lön till ett sådant barn beskattas hos dig som företagare eller hos din make eller maka om han eller hon har en högre inkomst från företaget.
Från och med 16 år
Från och med den dag barnet fyller 16 år kan du betala ut en ersättning upp till en nivå som motsvarar en marknadsmässig lön för det arbete din son eller dotter utför i ditt företag. Det gäller oavsett om du har en enskild firma, handelsbolag eller aktiebolag.
Betalar du ut en lön som är högre än en marknadsmässig lön för det utförda arbetet beskattas dock överskjutande del av lönen på samma sätt som lön till barn under 16 år.
Vad som kan anses vara en marknadsmässig lön är beroende av utbildning och erfarenhet samt vilka arbetsuppgifter barnet utför. Arbetar barnet deltid bör det föras löpande noteringar så att det i efterhand går att konstatera att utbetald lön inte överstigit en marknadsmässig ersättning.
Skattefritt upp till 18 950 kr
För en årsinkomst upp till och med 18 950 kr betalar ditt barn ingen skatt under 2017. Kommer ditt barn inte att tjäna mer under året ska du inte göra något avdrag för preliminär skatt. På inkomst däröver ska skatt dras enligt tabell.
Men skattetabellen är avsedd för anställda som har samma månadslön under ett helt år. Skatteavdraget blir därför för stort. Din son eller dotter bör därför begära jämkning av skatteavdraget.
Det görs antingen via en blankett i Skatteverkets broschyr ”Sommar- och extrajobb 2017”, SKV 430, eller via Skatteverkets e-tjänst. Skatteverket gör då en exakt uträkning av preliminär skatt på den inkomst som anges i ansökan.
Arbetsmiljö
Tänk på att barn under 18 år inte får utföra vilka jobb som helst. Arbetsmiljöverket har utarbetat föreskrifter som ditt företag ska följa.
Företagsaktuellt nr 3 2017