Publicerat 16 februari 2018 i kategorin Artiklar

Nya lagar 2018

Vi presenterar kort ett urval av de nya lagar som under 2018 kan komma att påverka dig och ditt företag. De flesta har trätt i kraft vid årsskiftet.

Ingen trängselskatt i bilförmånen

Trängselskatt samt väg-, bro och färjeavgifter ska inte längre ingå i bilförmånsvärdet. Det innebär du själv måste betala skatt och avgifter för dina privata resor eller bli förmånsbeskattad om din arbetsgivare betalar. Åker du till och från jobbet med bil i Stockholm i rusningstrafik blir din utgift för trängselskatt 15 400 kr om du åker till jobbet 220 dagar. Motsvarade utgift i Göteborg blir 9 680 kr.

Ändrad beräkning av bilförmån

För att öka andelen miljöanpassade bilar kommer ett bonus-malus system att införas från och med den 1 juli 2018 för nya bilar. Bonusen uppgår till mellan 10 000 kr och 60 000 kr och omfattar bilar som släpper ut från noll till som högst 60 gram koldioxid. Samtidigt införs ett straff (malus) genom en förhöjd fordonsskatt de tre första åren för bensin- och dieseldrivna bilar.

För att förstärka effekten av bonus-malus systemet ska fordonsskatten läggas till som en ytterligare post vid beräkning av bilförmån för 2018. Samtidigt har prisbeloppsdelen i beräkningen sänkts. Det gäller bilar med tillverkningsår 2018 eller senare som blir skattepliktiga för första gången den 1 juli 2018 eller senare.

Elcykelpremie

En premie har införts för dig som köper en elcykel, elmoped, eller elmotorcykel. Premien uppgår till en fjärdedel av ditt inköpspris upp till en maximal premie på 10 000 kr. Premien infördes vid årsskiftet men gäller inköp från 20 september 2017. Du ansöker via ett formulär som du hittar på sajten naturvardsverket.se.

Höjd SINK-skatt

Är du bosatt utomlands men arbetar i Sverige eller får inkomster från Sverige i form av till exempel pension ska sådan inkomst i vissa fall beskattas här. Du kan då ansöka om att få betala en särskild inkomstskatt för utomlands bosatta (SINK).

För 2018 höjs SINK-skatten från 20 till 25 procent. Det innebär en återgång till den skattesats som gällde före 2014.

Sänkt skatt för äldre

Pensionsinkomster ger inte rätt till jobbskatteavdrag. Därför infördes ett förhöjt grundavdrag 2009 för dig som vid beskattningsårets ingång är 65 år eller äldre. Det förhöjda grundavdraget har därefter förstärkts i flera steg.

Nu har det förhöjda grundavdraget justerats upp ytterligare för dig med en fastställd förvärvsinkomst mellan 123 700 kr och 416 300 kr.

Denna höjning innebär att skillnaden i beskattning mellan en person med pensionsinkomst och en löntagare med jobbskatteavdrag har tagits bort för inkomster upp till 202 400 kr för 2018.

Sänkt skatt för sjuk- och aktivitetsersättning

En skattereduktion har införts för dig som erhåller sjuk- eller aktivitetsersättning. Skattereduktionen för sådan ersättning uppgår till 4,5 procent x kommunalskattesatsen på din ort upp till cirka 115 100 kr. För den del av ersättningen som överstiger cirka 115 100 kr uppgår skattereduktionen till 2,5 procent x kommunalskattesatsen.

Höjd skatt på sparande

2012 infördes en möjlighet att spara i ett investeringssparkonto, ISK. I stället för att vinster beskattas och förluster dras av beskattas en schablonmässig avkastning i inkomstslaget kapital med 30 procent skatt.

Schablonavkastningen på sådant sparande har för 2018 höjts från statslåneräntan plus 0,75 procentenheter till statslåneräntan plus en procentenhet. Motsvarande höjning görs för sparande i kapitalförsäkring. Det innebär att schablonavkastningen för 2018 uppgår till 1,49 procent. En höjning från 1,25 procent som gällde under 2017. Har du 50 000 kr på ISK ökar din skatt med 36 kr till 223 kr.

Utländsk konkursaktie

Du anses ha sålt ett värdepapper om aktiebolaget eller den ekonomiska förening som gett ut värdepapperet försätts i konkurs.

Nu har reglerna ändrats så att även värdepapper i utländska företag som motsvarar ett svenskt aktiebolag eller en svensk ekonomisk förening anses sålda när företaget försätts i konkurs, i stället för när konkursen är avslutad. För företag inom EU/EES har Skatteverket redan tidigare tillämpat reglerna på så sätt.

Växa-stöd för handelsbolag och aktiebolag

Du som är enskild näringsidkare behöver från och med 2017 endast betala 10,21 procent i arbetsgivaravgifter för en anställd när du anställer för första gången. Från och med 2018 omfattar växa-stödet även aktiebolag som inte har någon anställd eller endast en anställd som också är delägare samt handelsbolag utan anställda och med högst två delägare. Stödet kan erhållas under 12 månader för en månadslön upp till 25 000 kr.

De nya reglerna gäller inte om den nyanställde är delägare eller företagsledare i det anställande bolaget eller närstående till en sådan person.

Kvalificerade personaloptioner

Lättnader i beskattningen av personaloptioner har införts. Med personaloption avses en rätt att i framtiden köpa ett värdepapper till ett i förväg bestämt pris eller i övrigt på förmånliga villkor.

Om vissa villkor är uppfyllda innebär de nya reglerna i huvudsak att du som anställd inte förmånsbeskattas när personaloptionen utnyttjas. Beskattning sker först när du säljer de aktier du köpt genom att utnyttja optionen och då i inkomstslaget kapital.

Slopad reklamskatt

Reklamskatten har slopats för annonser i dagspress och andra periodiska publikationer som inte är annonsblad, katalog eller program.

Moms på naturguidning

Momsen på visning av vissa naturområden har sänkts från 25 procent till 6 procent. Reglerna gäller naturaområden utanför tätort, nationalparker, naturreservat, nationalstadsparker och Natura 2000-områden.

Sänkta krav på utdelning av post

Tidigare gällde att inrikes brev normalt skulle vara utdelade påföljande arbetsdag. Nu gäller att sådana brev normalt ska vara utdelade inom två arbetsdagar.

Endast handsfree i bilen

Från och med den 1 februari har det blivit förbjudet för bilförare att under färd hålla mobiltelefonen i handen.  Förbudet gäller utan att det behöver göras någon prövning av om användningen av telefonen haft någon negativ inverkan på själva bilkörningen.

Enklare överföring av premiepension mellan makar

Reglerna för överföring av premiepension till en make har förenklats på så sätt att det räcker om den make som överför premiepensionen anmäler överföringen till Pensionsmyndigheten. Tiden för att anmäla en sådan överföring har förlängts till den 30 april det år överföringen ska börja gälla.

Företagsaktuellt nr 1 2018

Publicerat 17 maj 2023

Distansjobba utomlands i sommar? Tänk på detta först

Sugen på att stanna kvar och jobba utomlands några månader efter semestern i sommar? Är du byråledare och vill erbjuda distansarbete även utomlands för vara en mer attraktiv arbetsgivare? – Varken lagstiftning eller praxis har hunnit med när det gäller regleringen av distansarbete. Det finns ett antal saker man verkligen måste ha koll på för att det ska bli bra för båda …

Läs mer

Publicerat 17 maj 2023

Skatteförslag på väg ut på remiss

Arbetsgivaravgifter, jobbskatteavdrag, energiskatt, bränsleskatt. De är några av de områden som regeringen nu aviserar och remitterar förslag om inför höstbudgeten.När vårändringsbudgeten presenterades var det skralt med förslag inom skatteområdet. Samtidigt aviserade finansministern att förslag på skatteområdet skulle komma. Inom ramen för Tidöavtalet vill regeringen främja …

Läs mer

Publicerat 17 maj 2023

Viktiga råd vid anställning av sommarvikarier

Att anställa sommarvikarier är inget man ska slarva med. Även om det rör sig om korta anställningar är det mycket att tänka på; särskilt eftersom det är yngre människor utan särskilt mycket arbetslivserfarenhet.Det skiljer sig inte så mycket åt mellan att anställa en sommarvikarie mot en person för en fast anställning, i vart fall inte om man pratar om arbetsrätten och de …

Läs mer

Publicerat 17 maj 2023

Viktigaste reglerna för anställdas semesterledighet

Det finns mycket att tänka på för de som planerar personalens semesterledighet. Likaså för dem som ska räkna ut vilken semesterlön som ska betalas ut under ledigheten. Här följer några av de viktigaste reglerna.Semesterlagen innehåller flera tvingande regler om semesterledighet. En anställd måste till exempel ta ut minst 20 semesterdagar i ledighet under året. Detta under …

Läs mer

Publicerat 17 maj 2023

Ett steg närmare elstödet

Nu har de svenska reglerna om elstöd till företag beslutats av regeringen. Precis som utlovat kommer företag i elområde 4 att få ersättning med 79 öre per kilowattimme och företag i elområde 3 med 50 öre per kilowattimme. Stödet avser förbrukning under referensperioden oktober 2021–september 2022. Från och med den 30 maj 2023 kan företag ansöka om elstödet hos Skatteverket. …

Läs mer

Publicerat 20 april 2023

När kommer skatteåterbäringen?

Du kan få tillbaka skattepengarna tidigt, redan i april. I den här artikeln går vi igenom vad du behöver göra för att få pengarna så tidigt och vilka andra datum som gäller för skatteåterbäringen. Lämna in deklarationen innan den 30 mars Om du som fysisk person lämnar in din inkomstdeklaration innan den 30 mars så har du möjlighet att få tillbaka skatten redan i april. …

Läs mer

Publicerat 20 april 2023

Proposition dröjer: När slipper vi papperskvitton?

En av de vanligaste frågorna vi får när vi träffar medlemmar är ”hur gick det med moderniseringen av bokföringslagen?” Svaret från klimat- och näringslivsdepartementet dröjer, men Srf konsulterna följer noga ärendet.Ni kanske minns utredningen (SOU 2021:60 ”Förenklingar för mikroföretag och modernisering av bokföringslagen”) där Srf konsulternas Maria Albanese och …

Läs mer

Publicerat 20 april 2023

Skriv under flera arbetsgivardeklarationer samtidigt

Nu kan du som lönekonsult eller redovisningskonsult skriva under flera arbetsgivardeklarationer digitalt vid ett och samma tillfälle. – Det har varit ett flertal juridiska och tekniska problem att lösa på vägen hit, så det känns mycket bra att nu kunna erbjuda den här tjänsten. Vi vet att marknaden starkt efterfrågar den, konstaterar Monica Gyllander, verksamhetsutvecklare vid …

Läs mer

Publicerat 20 april 2023

Kontrollera och se över uppgifterna i deklarationen

Förra vecka den 14 mars öppnade Skatteverket möjligheten att lämna in inkomstdeklaration 1 för fysiska personer. Det är startskottet för deklarationstider för företag och fysiska personer. Redan första dygnet deklarerade över 1 miljon personer! Idag en vecka senare har över 2 miljoner personer deklarerat. Vi kommer under de närmsta veckorna ge tips och nyheter om årets …

Läs mer

Publicerat 20 april 2023

Skattereduktioner i årets deklarationer för företag och privatpersoner

En fysisk person kan få upp till 15 olika skattereduktioner. En juridisk person kan få två skattereduktioner. För att kunna utnyttja skattereduktionerna behöver det finnas tillräckligt med skatt att avräkna skattereduktionen mot. I den här artikeln går vi igenom tre av skattereduktionerna som innehåller nyheter inför årets deklaration.Skattereduktion för investeringar i …

Läs mer

Gå till startsidan