Publicerat 11 mars 2016 i kategorin Artiklar

Nya lagar 2016

Vi presenterar kort ett urval av de nya lagar som trädde ikraft vid årsskiftet och som under 2016 kan komma att påverka dig och ditt företag.

Sänkt ROT-avdrag

Subventionsgraden vid köp av ROT-tjänster från ett företag och när en anställd får ROT-tjänster som förmån har sänkts från 50 till 30 procent.

Förändringar av RUT-avdraget

Taket för RUT-avdraget har halverats till 25 000 kr per person och år för dem som inte har fyllt 65 år vid årets ingång. RUT-avdraget för städarbete eller annat rengöringsarbete omfattar nu endast enklare arbete samt flyttstädning. Matlagning ger inte längre rätt till RUT-avdrag.

Jobbskatteavdraget trappas av för höginkomsttagare

Jobbskatteavdraget trappas nu av för den som vid årets ingång inte har fyllt 65 år och som har en arbetsinkomst som överstiger cirka 50 000 kr per månad. Även för den som vid årets ingång har fyllt 65 år trappas jobbskatteavdraget av för arbetsinkomst som överstiger 50 000 kr per månad. Avtrappningstakten är tre procent.

Sänkt skatt för pensionärer

Det förhöjda grundavdraget för äldre har justerats så att personer över 65 år inte beskattas högre än löntagare yngre än 65 år för inkomster upp till 10 000 kr i månaden. Skatten har sänkts även för äldre med inkomster upp till 20 000 kr i månaden.

Statlig inkomstskatt

Den nedre skiktgränsen för uttag av statlig inkomstskatt på beskattningsbara förvärvsinkomster har inte räknats upp för beskattningsåret 2016. Skiktgränsen är därmed densamma som för 2015, det vill säga 430 200 kr.

Slopat avdrag för privat pensionssparande

Rätten att göra avdrag med 1 800 kr per år för premier för pensionsförsäkring och inbetalningar på pensionssparkonton har slopats. Beloppsgränsen för återköp av pensionsförsäkring och förtida avslut av pensionssparkonto utan Skatteverkets medgivande har höjts till ett prisbasbelopp och tidsgränsen för förtida avslut har tagits bort.

Slopad skattereduktion för gåvor

Skattereduktionen för gåvor till ideell verksamhet har slopats.

Särskild löneskatt för äldre

Särskild löneskatt har införts på löner, arvoden, förmåner och andra ersättningar för arbete till personer som vid årets ingång har fyllt 65 år. Särskild löneskatt har även införts på inkomst av aktiv näringsverksamhet för personer som vid årets ingång har fyllt 65 år samt för personer som inte har fyllt 65 år men under hela året har uppburit hel allmän ålderspension enligt socialförsäkringsbalken. Den särskilda löneskatten är en form av socialavgift och uppgår till 6,15 procent.

Slopad nedsättning av socialavgifter för unga

Slopandet av nedsättningen av socialavgifterna för unga har tidigarelagts till den 1 juni 2016.

Höjd skatt på ISK och kapitalförsäkring

Schablonintäkten för investeringssparkonto respektive skatteunderlaget för kapitalförsäkring ska beräknas genom att kapitalunderlaget multipliceras med statslåneräntan ökad med 0,75 procentenheter. Schablonintäkten respektive skatteunderlaget ska dock beräknas till lägst 1,25 procent av kapitalunderlaget.

Förvaltningsutgifter inte längre avdragsgilla

Avdragsrätten för förvaltningsutgifter i inkomstslaget kapital har slopats.

EU-anpassning av investeraravdraget

Investeraravdrag får inte längre göras om investeraren eller någon närstående direkt eller indirekt är delägare i det företag investeringen gäller eller i annat företag i samma koncern. Begränsningen gäller ägande under investeringsåret och de två föregående beskattningsåren.

Slopad slussningsregel

Den särskilda slussningsregeln för moms inom koncern har slopats.

Höjda försenings- och kontrollavgifter

Avgifterna för sent inlämnade inkomstdeklarationer och skattedeklarationer samt för brister i hanteringen av kassaregister och personalliggare har höjts med 25 procent. För aktiebolag innebär det att avgiften för sent inlämnad inkomstdeklaration har höjts från 5 000 kr till till 6 250 kr.

Skattefri secondhandförsäljning

Allmännyttiga ideella föreningars och registrerade trossamfunds verksamhet med försäljning av skänkta varor som utnyttjas som finansieringskälla för det ideella arbetet är skattefri. Undantaget från skatteplikt gäller om föreningen eller trossamfundet i övrigt uppfyller de krav som ställs för inskränkt skattskyldighet.

Tydligare redovisningsregler

De nya reglerna innebär att kraven på upplysningar i noter till årsredovisningen har fått en tydligare struktur och att de har blivit färre för de mindre företagen. Det har blivit tydligare vad som avses med ägarintresse, intresseföretag och gemensamt styrda företag. Principen att information som inte är väsentlig kan utelämnas är nu en generell regel.

Företagsaktuellt nr 2 2016

Publicerat 17 december 2024

Färdplan för Sverige: Så ska vi hänga med i AI-utvecklingen

I december förra året tillsattes en kommitté med uppdrag att identifiera behov av och lämna förslag på åtgärder som kan bidra till att stärka utvecklingen och användningen av artificiell intelligens (AI) i Sverige på ett hållbart och säkert sätt. Nu har resultatet presenterats. Kommittén, som har antagit namnet AI-kommissionen, har överlämnat sin rapport kallad …

Läs mer

Publicerat 17 december 2024

Bolag och Brott: Nya lagar ger myndigheter skarpare verktyg mot ekonomisk brottslighet

Regeringen har nu godkänt flera förslag från utredningen ”Bolag och Brott” och vid årsskiftet skärps Sveriges regler mot ekonomisk brottslighet. Myndigheter får fler och bättre verktyg för att agera proaktivt, och företagare påverkas av bland annat höjda förseningsavgifter och nya krav från Bolagsverket. Lagändringarna är ett viktigt steg framåt, enligt Srf konsulterna. …

Läs mer

Publicerat 17 december 2024

Förenklade regler för fåmansföretag: Vad innebär förslagen för dig som delägare?

Du kanske har hört att det finns ett förslag på ändrade regler för beskattning av andelar i fåmansföretag. Du kanske ställer dig frågan om det är något du som delägare borde göra redan nu. Vad innebär reglerna? I den här artikeln svarar vi på några av dessa frågor. Förenklade regler  Reglerna för beskattning av kvalificerade andelar i fåmansföretag är mycket …

Läs mer

Publicerat 17 december 2024

Från den 1 december sänks räntan på skattekontot

Nu sänks räntorna på skattekontot för andra gången i år. Det gäller både kostnadsräntan och intäktsräntan. De nya räntorna gäller från och med den 1 december 2024. Den sänkta räntan påverkar bland annat företag som har anstånd med betalning av skatter och avgifter och kvarskatt. Räntorna på skattekontot är samma för företagare och privatpersoner. De nya …

Läs mer

Publicerat 13 november 2024

Dags för julbord – här är skattereglerna du måste ha koll på

Julen är snart här, och du kanske funderar på att bjuda dina anställda eller kunder på ett trevligt julbord? Men vad får du egentligen dra av? Julbord och julfest med anställda  Julbord med julfest för anställda ses normalt som intern representation och är då skattefria för de anställda.   Avdragsrätten för representation för företaget är däremot mycket …

Läs mer

Publicerat 13 november 2024

Satsa på hållbara finanser och häng med i Europas gröna omställning

Hållbarhet är på allas läppar och omfattar mycket mer än klimat och miljö. Det omfattar även hållbara finanser. För små och medelstora företag blir det avgörande att lägga resurser på detta – både för att uppfylla nya lagkrav, och för att stärka konkurrenskraften och locka gröna investerare. Men vad innebär egentligen hållbara finanser, och varför är de så viktiga? …

Läs mer

Publicerat 13 november 2024

Hans Hallengren: ”Redovisningskonsulter behövs för att bygga långsiktiga och hållbara företag”

Som grundare och ordförande för Sveriges Internationella Företagarförening (SvIFF) arbetar Hans Hallengren för att skapa ett mer inkluderande och hållbart samhälle. Här berättar han om sitt arbete, hur vi kan skapa lönsamma företag i utsatta områden, samt vilken roll redovisningskonsulter kan spela. Hans Hallengren har över 30 års erfarenhet av företagande och är starkt …

Läs mer

Publicerat 13 november 2024

Nu är det jul igen – så blir klappen skattefri

Beloppsgränsen för skattefria julklappar till anställda har i år höjts till 550 kronor. Vi går igenom vad du som företagare behöver tänkta på för att julklappar ska vara skattefria hos de anställda och avdragsgilla för arbetsgivaren. Beskattning av julklappar hos anställda   Utgångspunkten är att alla ersättningar du ger till dina anställda är skattepliktiga …

Läs mer

Publicerat 17 oktober 2024

Förslagen i budgetpropositionen – så påverkas du som företagare

I år har regeringen lagt fram flera förslag med syfte att stärka Sveriges ekonomi. Här är några förslag som kan påverka dig som driver ditt företag som enskild näringsverksamhet eller ett mindre aktiebolag. Reglerna är inte beslutade än, men föreslås träda i kraft den 1 januari 2025. Förenklingar för enskilda näringsidkare   För enskilda näringsidkare som …

Läs mer

Publicerat 17 oktober 2024

Börja göra din hållbarhetsredovisning nu – så kommer du igång

Hållbarhet blir allt viktigare för små och medelstora företag som vill stärka sin trovärdighet, förbli konkurrenskraftiga och möta framtidens krav. Som företagare har du mycket att vinna på att redan nu börja arbeta med hållbarhetsredovisning, även om det ännu inte är ett krav. Jeanette Isaksson, Auktoriserad Redovisnings- och Lönekonsult på Akisa, berättar hur du kan komma …

Läs mer

Gå till startsidan